Spansk politik – äntligen börjar det hända något.

Det är lättare att hitta en norrman som håller på Sverige i skidor, än att finna en spansk politiker som inte är korrumperad (tar mutor).
Båda påståendena är överdrivna, men inte så mycket. Spansk politik domineras av skandaler och korruption. Det spelar ingen roll på vilken nivå det gäller. Skillnaden är bara summornas storlek. Det finns två dominerande partier. PSOE (vänster) och PP (höger). De är lika duktiga på mutor, även om PP just nu leder med några hästlängder.

Varför har det blivit så här?
Förmodligen ett arv från diktaturen. Glöm inte att Franco levde när ABBA vann i Brighton. Inte så länge sedan, även om vi svenskar minns Brighton bättre. Spanjorerna är ett tålmodigt folk. De kan sin historia och rycker på axlarna eller i bästa fall knyter näven i byxfickan. Många minns vad som hände om man protesterade, då åkte skallen av. Det kanske är som en spansk minister sa: Det här inte politik, det är en kultur.

Vad är det som börjar hända då?
Långsamt har en proteströrelse börjat röra på sig. Från början var det ungdomar. Naturligtvis ungdomar, vad skulle vi göra utan dem? De ser orättvisorna och säger ifrån. De har kvar sin idealitet och tror. Efter en tid började äldre spanjorer lyssna på ungdomarna. Plötsligt växte deltagandet enormt. Många pensionärer, arbetslösa och andra som hade det svårt deltog. Ekonomiska krisen går nu in på sitt åttonde år och många får kämpa för att överleva. Spanjorerna är enormt duktiga på att hjälpa varandra. Flera familjer flyttar ihop i en lägenhet och delar på utgifterna.

Utvecklingen har nu lett till ett politiskt parti. Namnet är Podemos (Vi kan). Partiet bildades av Pablo Iglesias.  Han är partiets ordförande, men allt bygger på proteströrelsen. Pablo Iglesias är statsvetare och en mycket skicklig debattör. Det är säkert tack vare honom som partiet blivit så seriöst och samlat.  Enligt de senaste opinionundersökningarna skulle Podemus i dag få 25 % av rösterna, helt otroligt.

Vad säger de etablerade partierna (PSOE – PP)?
De säger naturligtvis att det här är ett missnöjesparti, som inte är seriösa. Missnöjespartier brukar angripa invandrare, flyktingar, folk med ”fel” religion. Podemus säger ingenting om detta. De anser problemet är de etablerade partiernas avsaknad av kontakt med folket. I november är det val till kongressen, det blir spännande.

Framtiden?
Vad händer om Podemus kommer till makten? Kan de stå emot mutkulturen? Jag menar, det är inte lätt för en ny, ung minister om han/hon plötsligt kan bli rik. Miljonerna till mutor finns ju kvar. Godkänn det här så…..

Vill du läsa mera om detta och Spanien? 
Då rekommenderar jag Thomas Gustafsson. Han är korrespondet och bor i Madrid. Han har skrivit många intressanta böcker om Spanien. Se www.spanienportalen.se

 

 

2 tankar kring ”Spansk politik – äntligen börjar det hända något.

  1. Nackdelen med Podemus, (ingår i Vänstern i EU-parlamentet), vill göra som Grekland, stoppa återbetalning av lån, återanställa statstjänstemän, blir uteslutna ur euron mm.

  2. Podemus har sitt ursprung ur missnöjesrörelsen Movimiento 15-M. Partiet bildades bara någon månad före valet till Europaparlamentet. För att hinna få fram ett partiprogram kopierade man stora delar av Movimentos 15-M:s programförklaring. Ändå fick de 8 % av rösterna. Pablo Iglesias och hans stab skriver nu på ett nytt program. Jag tror mycket nytt kommer att presenteras och alltför långt gående åsikter kommer att tas bort. Det är bara vad jag tror, men vi får se inför kongressvalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *