Come back med motorsåg och fjällfiske

Sista semesterveckan för sonen Mats. I planeringen ingick en vecka i sportstugan samt fiske. Jag blev inbjuden att följa med vilket jag tackade ja till med stor glädje. När vi kom fram till stugan såg jag en ohuggen vedhög. Jag pensionerade mig från att köra motorsåg för femton år sedan. Nu vet jag hur en storrökare som slutat röka känner suget, när denne ser ett paket Marlboro. Säkerhetsutrustningen fanns ju komplett. Enda problemet var ryggbältet som krympt, men med indragen mage kom det på. En tveksam son gav sitt tillstånd. Det gick bra, men långsamt. Ständiga pausar. Normalt skulle en dylik hög vara klar på tre timmar, nu tog det dryga dagen, men kul var det. Över huvud taget var det fem underbara dagar i en natur jag älskar.
Mats jobbade hårt med att bygga ett skotergarage. Jag hjälpte till så gott jag kunde. Att umgås genom att arbeta är oslagbart. Paus med kaffe och en hissnande utsikt. Dessutom var vädret perfekt. Inte en mygg, vilket jag saknade, för att allt skulle vara fullbordat. På femte dagen anslöt det lilla barnbarnet Jonatan, snart 32 år. För 25 år sedan lärde jag honom fiska. Nu lär han mig och rycker in när packningen blir för tung.
Nästa dag for vi iväg för att möta sonen Magnus och vidare mot Arådalen och samebyn Glen. Tre dygns fiske och umgänge väntade.

När vi parkerat väntade sex km vandring upp till Glensjön. Vädret var perfekt. Svag sydlig vind, molnigt och lagom varmt. Vi hade hyrt båt, stuga och fiskekort av samebyn. Allt fungerade bra.
Förr var det sova i tält och packning på 25 kg. Den tiden är förbi. För konstiga människor som inte tycker om att fiska kan jag upplysa att det finns en tabell som visar när fisken är på hugget. Den visar olika färger. Om det är vitt är det stendött. Dessa tre dagar var det stendött på Glensjön. Nåja, det finns många som har fel här i världen. För att inte svälta ihjäl åt vi en snabb lunch och drog sedan ut på sjön. Vi använde spinnare och skeddrag. Första timmen helt dött. Tabellen kanske…..Då högg det. En fin röding på 4 hg. Tänk att en fisk kan ändra på humöret. Ändå bättre när en öring högg. Öringen slåss mycket mera. Hoppar upp i luften, dyker och gör allt för att lossna. Vi hade bestämt att middagen skulle bli rökt röding, vilket nu låg inom räckhåll.
En fisketur är inte bara fiske. God mat, goda drycker och sång är lika viktigt. Tyvärr hade vi glömt gitarren, men sång blev det ändå. Andra dagen blev en succé. Alla fick fisk. Sent mot kvällningen kom smällen. En stor öring. Problemet var att få den i håven. När den till slut var där gick skaftet till håven av. På samma gång brast linan, men vi landade den i båten under stort jubel.
Tredje dagen började vi fiska fem på morgonen. Åt frukost kl. åtta och tjurade sedan på till elva, när det blev dags för hemfärd. 18 fiskar och strålande väder. Med andra ord, hellyckat.

DCIM100MEDIADJI_0973.JPG

2 tankar kring ”Come back med motorsåg och fjällfiske

  1. Woj Woj, vilken semester, å ny sågad björkved som luktar så gott.
    Inget dåligt fiske heller.
    Välkommen hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *