Euron, arbetslöshet, snart jul…

Överlever euron? Jag återvänder till föredraget av bankmannen, som var ganska påläst (men bankman alltså, som brasklapp….). Absolut säger han. Euron är faktiskt mycket stabil. Den står stark mot dollarn och andra valutor. Vi svenskar har lätt för att jämföra med kronan, helt naturligt. Faktum är att det är inte euron som sjunkit, utan kronan som har blivit jättestark.

Euron är en stor valuta, mycket stor. Det är 330 miljoner som använder euron och när alla länder som sökt medlemskap kommer in närmar vi oss 500 miljoner, smaka på den siffran. USA har 250 miljoner invånare (fast fler använder dollarn), Japan 130 miljoner. Att en valuta är stor garanterar inte att den överlever, men en liten valuta är alltid illa ute i kristider, minns kronan under krisåren på 90-talet.

Anders Borg. Just när jag skriver detta hör jag på Anders Borg, som sitter i stenhårda förhandlingar om bankunionen. Han är tuff, men på samma gång lyser det igenom att han är helt inställd på en lösning, även om det tar tid.

Arbetslösheten i Spanien. För något år sedan uttalade sig en spansk minister, hon sade: Spaniens ekonomiska problem handlar inte bara om ekonomi, det är en kulturfråga. Spanjorerna vill inte, tycker inte, skall inte – betala skatt. Den som betalar skatt är dum helt enkelt. I Sverige träter vi om hur mycket vi skall betala i skatt, 30% – 40 % -50% ? Inte om vi skall betala skatt, det måste vi ju om samhället skall fungera. Slutsats, arbetslösheten i Spanien är mycket hög (25%), alldeles för hög men – den är kanske inte så hög i verkligheten. I vilket fall är det den absolut svåraste frågan för Spanien att lösa.

Nu får räcka med allvarliga spörsmål. I nästa blogg tar vi ett kåseri, som ju egentligen är min planhalva.

Snart kommer De tre kungarna, Tres Reyes (De tre vise männen) med sina gåvor (6 januari). Kanske kan Melchor, Gaspar och Baltasar reda upp ekonomin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *