Cirkeln är sluten

Jag har flyttat till Sigtuna. En s.k. pensionärsbostad, plus 70. Jag är ju snart 80, så det gick bra. De här lägenheterna ligger nästan mitt i Sigtuna. Kort sagt ett underbart läge. Jag har Mälaren nedanför balkongen och Sigtuna torg några hundra meter bort. Husen byggdes för drygt 30 år sedan för att ge de gamla ett skönt avslut innan sista vilan. Det enda som oroar är läget och markpriset. Kommunen skulle säkert få många miljoner för detta läge, om de bjöd ut markbiten på den underbara fria marknaden. Fri och fri förresten. Hur många har den friheten. Nu ska vi inte oro oss i onödan, men oavsett färg på politikerna så är det ju penningen som styr det mesta nu för tiden.
Vad menar jag med att cirkeln är sluten? Jo, här föddes Margareta. Hennes föräldrar ägde en bondgård här, med nuvarande expansion nästan mitt i Sigtuna. Jag hälsade på i hennes hem första gången 1957. Nu är gården borta. Staden har växt och där finns numera fina bostadsrätter. Det känns lite konstigt att gå bland dessa hus och minnas. Här fanns en fin äppellund, en stor yta med bärbuskar, potatisland och en massa kor som betade.
Trots allt. Jag tycker Sigtuna har lyckats behålla sin fina karaktär av genuin småstad. Strandpromenaden och Stora gatan har ingen lyckats förstöra. Mariakyrkan (där gifte vi oss 1961!) med sin vackra kyrkogård och ruinerna runt skapar lugn och harmoni.
På cykelavstånd ligger Sigtunas golfbana. Banan hör absolut till de skönaste golfbanorna i Sverige. Ståtliga ekar och en bit av Mälaren ramar in de arton hålen. Golf är faktiskt en underbar sport för att hålla igång kroppen och rensa huvudet.
Ni som läst mina bloggar vet att jag fortfarande kämpar med sorgen och saknaden. Jag vet inte om det här är någon lösning, men ett försök att gå vidare.
Det här är min nya adress:
Anders Trense
Lönngränd 62
193 35 Sigtuna
Telefon och mail som förr:
070-2587136
anders@trense.se

Här står jag på balkongen

Däruppe är min balkong


Sigtuna torg om jag vänder mig till höger

15 tankar kring ”Cirkeln är sluten

  1. Tack Ing Marie. Ja, det är fint. Lägenheten är en +70 boende. Lugnt och stilla och trevliga grannar. Det enda jag saknar när jag ser ut över Mälaren är fjällen i bakgrunden. Å andra sidan har Mälaren bjudit på över +25 grader i vattnet hela sommaren. Storsjön brukar vara något kallare.

 1. Lycka till i ditt nya boende. Vilken underbart fin miljö med stad och vatten.
  Välkommen till Dalom när det passarBengt & Kicki

  1. Tack kära vänner för positiva vibbar. Firar nu midsommar i mitt nya hem med Göran. Trots en delad starköl och en halv Ahlborg (4 cl) har vi i dag gått hela stranden samt intaget en kaffe på Våfflan. Nu väntar fotbollen. Tack för inbjudan, det ser jag fram mot.

 2. Tack för en mycket bra beskrivning om vandringen fjällen och skidturen . Storulvån
  och Blåhammaren. Det här upplever jag som vandring med mina bröder Uno och Ingemar gick från Bruksvallarna , Lillångvalls kåtan , Helags och Toppen dagen efter till Sylarna där vi såg dig med dam i sällskap vidare mot Blåhammaren och Storlien .
  Allt väl hälsar Per-Gunnar Jörke i Döderhult f.d. Örbyhus Varucentralen

 3. Nu besök i Agnsjöstugan ute i Floran tur från Labbo är dags att göra ! Det vore något att göra , undrar Per-Gunnar Jörke !

 4. Hej Anders! Det var vi som köpte ditt ( och Margaretas) hus i spanien. Vi är där nu och sitter på framsidan i era korgstolar och tar en fika i solen. Hoppas att du har det bra. Vi trivs när vi är här vilket inte är så ofta dessvärre. När vi blir pensionärer blir det mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *