En genial idé

Ett samhälle i förändring.
Varje dag gör jag långa promenader eller ett bättre ord, vandringar. Vädret spelar ingen roll. Det är som när jag fjällvandrade, rätt kläder så går det bra. Riktningarna kan variera, men jag har en favoritslinga, där jag snabbt kommer ut i naturen. En liten grusväg som går uppåt med lite trafik. Längs denna väg ligger ett fint hus, alldeles ensamt. Jag har ofta funderat, varför ett hus har hamnat här utan grannar. Häromdan rörde sig en man utanför tomten. Jag hejade och fick ett glatt svar tillbaka. Det där att heja på folk man inte känner är nog ganska ovanligt numera, men så gjorde man ju alltid förr i tiden på landet. Det finns en viss risk numera och det kan sluta med ett slag på käften, men inte den här gången, tvärtom.
Killen var i medelåldern, vi började prata. Jag berömde hans hus och frågade hur han kommit över huset. Det ligger ju väldigt centralt men ändå ensamt. Det var inget märkvärdigt, en annons för femton år sedan. Huset var då i dåligt skick och han köpte det för att rusta upp det. Han var egen företagare och behövde plats för bilar och andra grejer. Förutom huset hade han byggt garage med verkstad. Med andra ord, perfekt för hans verksamhet.

Tills för några år sedan. Då började inbrotten. Gång på gång när han kom hem var det samma sak. Han anmälde till polisen som kom och synade, tog kort och antecknade. Det gick en tid och sedan kom ett brev där man förklarade att utredningen lagts ned i brist på bevis. Så här fortsatte det. Killen hann snart inte sköta företaget utan fick mest kontakta polisen och fylla i papper till försäkringsbolaget.

Nästa steg. Du måste sätta upp bevakningskameror. Sagt och gjort. Konstigt nog fick han tillåtelse till allt. Det överraskade eftersom integriteten kunde ställa till det för bovarna eller någon som ville sälja borstar. Det blev så bevakat att frun var rädd för att åka hem och hamna i finkan. Det gjorde hon inte, men inte heller några bovar. De hade rånarluvor, sprejade över kamerorna och försvann i tid. Återigen nedlagda utredningar och papper till försäkringsbolaget.

Ett steg till och ett smart? tips. Skaffa en eller två hundar. En schäfer och en dobermann. Som tur var träffade han en kompis som visste bättre. Det går åt pipsvängen. Har du otur hinner hunden upp bov/en/arna. Han gör sitt jobb och biter på ett lämpligt ställe. Sen är det kört. Boven stämmer dig. Han får en stjärnadvokat, förmodligen boende på Östermalm. Boven har svåra värkar resten av livet och hundfobi. Det räcker för en ersättning med många nollor. Du får troligen böta till staten också och skjuta hundarna. Så, det var ingen bra lösning.

Det var nu den fantastiska geniala idén föddes. Det var hans fru, naturligtvis en kvinna. De använder hjärnan och inte musklerna. Vi skall inte köpa några hundar, vi skall köpa en pensionär. Ja, inte köpa förstås, men så här….
Killen bygger om en del av huset. Han gör en liten enrummare med kokvrå, egen toa och dusch. Annonserar och hittar en perfekt pensionär, som är ensam och vill leva ett lugnt liv. Sitter hemma och läser, tittar på TV och ställer ibland upp som barnvakt om det kniper. När det kommer en bil tänder han ytterbelysningen och går ut på bron. Om det är posten snackar han lite skit och klagar på vädret. Inte ett inbrott på två år.

Ja, jag vet att jag raljerar, men varför? Jo, om jag inte skojat till det hade ni slutat läsa för länge sen. TV, radio, tidningar. Varje dag dessa nyheter om rån, skjutningar, överfall. Man slår av, orkar inte längre.
Dock. Det jag skrivit är sant, det gick till så här – och – Det är inte skojigt.

 

 

 

2 tankar kring ”En genial idé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *