Syttende Maj

17 Maj

Norges nationaldag – En stor fest i Torrevieja

Firar man 17 maj i Spanien?
En sak ska ni veta. Det behöver bara finnas två norrmän på någon plats på jorden den 17 maj, så firar man med tåg, is, brus och sjunger Ja, vi elsker. Det är en djup tradition, som man är stolt över och som är värd att beundra.

När jag promenerade ned till strandpromenaden här i Torrevieja, där tåget startar, fick jag sällskap med en norrman i 30- års åldern. Han hade med sig sin son på cirka sju år, som naturligtvis höll sin norska flagga högt. Vi började prata om detta unika sätt att så helhjärtat och mangrant fira sin nationaldag.
– Vi har fått kämpa för vår självständighet. Vi är en liten nation, som haft det fattigt. Du som svensk vet ju det här med Unionen och tyska ockupationen. Vi fick inte hissa vår flagga eller sjunga Ja, vi elsker på fem år. Ok, ibland kan det bli lite svulstigt och för mycket.
Jag började fundera. Är det hela förklaringen? Det måste vara något mera.

Väl framme, trodde jag att jag var i Norge, men där finns ju inga palmer.
Norrmän – stora, små, unga, gamla, trevliga tonåringar, bebisar och – alla hade en eller två flaggor i händerna eller på barnvagnen. Jag såg en äldre man, som nog kunde minnas ockupationen. Han gick med käpp och haltade, men rak i ryggen. En del var klädda i mycket vackra folkdräkter. Jag tror det finns cirka 2000 norrmän i vår region av Costa Blanca. Förmodligen var alla här. Man viftade med flaggorna och hejade på alla. Spanjorerna tittade storögt och glömde till och med att tuta, när de fick vänta i trafiken.

Jardin de las naciones – Nationernas park. Denna park är mycket stor och mycket vacker. Här finns en sjö och många djur knallar omkring i parken. Denna park var målet för tåget. Många skandinaver säger Europaparken, men den ligger på ett helt annat ställe. Bra att veta. Det har skett lite missförstånd vid taxihämtning m.m.
Här börjar nu ett långt program. Den som håller i det hela är den norska sjömansprästen. Det gjorde han på ett utmärkt sätt. Lättsamt och humoristiskt. Norrmännen har till och med en egen, mycket vacker kyrka, där alla är välkomna (t.o.m. svenskar….) De har också en fin gospelkör, som uppträdde. Likaså en stor skola, som naturligtvis var representerade. Vi har också präst, församling och skola, men får som vanligt känna oss lite frånåkta.

Två saker tänkte jag på efteråt. Den starka betoningen på att denna dag är barnens dag. Det är allas födelsedag. Den här dagen skall det inte fattas is (glass), brus (läskedryck) och pölsa (korv).
Kan detta vara en av förklaringarna att traditionen är så stark?

Det andra var talet av en medlem av stortinget (riksdagsman). Det var visserligen långt (han är ju politiker), men bra. När han tog upp allt som Norge har, blev det kanske lite för mycket, men svulstigt? absolut inte. En sak rörde mig. Han tog upp den norska  grundlagen. Den antogs den 17 maj 1814. Därför är 17 maj nationaldagen. Det var en förnämlig historielektion. Den norska grundlagen är egentligen unik. Man har nästan inte ändrat på något sen den skrevs. För att vara för snart 200 år sedan är den enormt radikal. Här betonas allas lika värde, bonddräng eller greve, fattig eller rik, svart eller vit. Betänk att detta skrevs för 200 år sedan. Det måste ha varit enormt framsynta människor som författade denna grundlag.
Finns här ett svar på att alla norrmän hyllar 17 maj så starkt?

 

 

 

 

 

Låt oss sluta med en Nordisk förbrödning, något vi har tillsammans. Titta på min sista bild. Vi har alltså varit kanske 1000 personer i parken. Även många från de andra nordiska länderna. Ser ni något skräp? Alla tog med sig papper, burkar, tallrikar, t.o.m. stolarna samlades ihop.

Vädret då? Ja, det är alltid bra här i Palmeland, som en känd norrman säger.

En tanke kring ”Syttende Maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *