Saltets historia i Torrevieja

För flera år sedan skrev jag en serie artiklar om saltutvinningen i Torrevieja. Det sker ständigt nyinflyttning i Torrevieja och många har frågat mig om dessa artiklar. Därför tänker jag nu lägga ut dessa artiklar i min blogg. Det kommer att komma en per vecka.

Saltets historia och betydelse för Torrevieja, del 1.
Salt på spanska = Sal

Saltet är och har alltid varit enormt viktigt för livet på jorden.
Jesus sade till sina lärjungar:
Ni är jordens salt.

På romartiden användes salt som pengar.
Lön på spanska heter
salario.   Vad har du i lön? ¿Que salario tienes?

Innan jag börjar berätta historien om saltet, vill jag lägga in en så kallad brasklapp. Vi hinner inte ta historien om biskop Brask, men brasklapp betyder förenklat att man skyller ifrån sig. I mitt fall att jag gör något faktafel. Det har varit mer än svårt att få fram exakta svar. Det kan naturligtvis bero på min dåliga spanska eller det kanske inte finns exakta svar. Du som vet bättre får gärna komma med andra förklaringar, jag tar inte illa upp.

Romartiden var för cirka 2000 år sedan.
Romarna hämtade salt ur den lilla saltsjön, som ligger vid La Mata. Den låg närmast havet. Romarna byggde en kanal in i sjön. De körde in med sina båtar, tog upp saltet och fraktade det vidare. Historien om saltet är alltså mycket lång.

Det är skillnad på en falsk och en äkta spanjor.
Det är faktiskt skillnad på salt från havet och salt från Torreviejas saltsjöar. Medelhavets vatten innehåller 3 procent salt. Vattnet i Torreviejas stora saltsjö, innehåller 15-18 procent salt. Redan här höjer ni på ögonbrynen. Vaddå vatten, kommer inte allt vatten från havet, som sedan får dunsta och kvar blir saltet? Både ja och nej.

Torrevieja har två saltsjöar.
Det finns flera namn på dessa. Den stora saltsjön kallas Laguna de Torrevieja, men också Laguna Rosa. Den mindre kallas Laguna de la Mata, men också Laguna Azul. De som sett den stora saltsjön på eftermiddagen när solen lyser över sjön, förstår namnet Laguna Rosa.  Den är nämligen helt rosa i färgen. Varför denna färg skall vi förklara senare. Den lilla saltsjön är mera blå och kallas helt naturligt för Laguna Azul (blå på spanska).

Någon mera skillnad mellan sjöarna?
Det viktigaste är kanske, att det industriella utvinnandet av salt endast sker i den stora saltsjön, Laguna Rosa. Den lilla saltsjön, Laguna Azul, är skyddad som naturreservat. Laguna Azul ligger nära stranden La Mata och förbinds med havet genom en kanal. Det innebär att salthalten i Laguna Azul är samma som i havet.
Det finns en kanal som förbinder Laguna Azul med Laguna Rosa, men den är stängd, varför? Eftersom salthalten i Laguna Azul är mycket lägre än i Laguna Rosa, vill man inte ha in vattnet från Laguna Azul. Dessutom finns det negativa biprodukter i saltet från Laguna Azul.

Hur kan salthalten i Laguna Rosa vara 15-18 procent?
Om vattnet och saltet inte kommer från havet, varifrån kommer det då? Det ska du få veta i nästa blogg. Hast Luego.

12 tankar kring ”Saltets historia i Torrevieja

 1. Jag hittade din blogg för en tid sedan och följer den troget. Du har en väldigt bra ton i ditt skrivande. Min man och jag köpte en semesterbostad på Orihuela Costa i höstas, vilket gör det hela än mer intressant.
  Vänliga hälsningar
  Helen

  1. Tack Helen. Roligt att du uppskattar bloggen. Efter att ha skrivit i olika tidningar här nere, är bloggen numera ett tidsfördriv. Det du skriver att ni är nya härnere, är precis vad jag uppmärksammat och en orsak till att lägga ut artiklar med lite historia i.

 2. Hej!
  Jag ska till Torrevieja i juli och vill då bada i den stora saltsjön. Vi har aldrig lyckats med att hitta dit när vi varit där förut, så kan du tipsa hur?
  Vore jättetacksam för hjälp med detta.Kommer att bo i Rosa Leda.

  MVH
  Alice Eriksson

  1. Hola Alice! Kör till Carrefour. Bakom Carrefour ligger McDonald. Där finns en rondell. Kör genom rondellen rakt västerut (mot bergen). Då kommer du till slut till saltsjön Laguna Rosa (max 2 km). Följ sedan gatan längs med sjön norrut (till höger alltså). Till slut kommer du till ett område som kallas Torreta 3. Där parkerar du, går in genom ett hål i staketet och ned mot sjön. Obs. Det finns inte någon officiell badplats. Folk har tagit sig för att bada där helt enkelt. Du bör ta med dig badskor och en stor dunk med vatten för att skölja bort saltet. En uppblåsbar huvudkudde är också bra att ha.

 3. Tack för din blogg som jag hittade igår när jag Googlade om Torrevieja.
  Den underlättade mycket för dagens besök och bad i sjön.
  Vi hittade en utmärkt plats att parkera och en stig ner till sjön. Det var några andra där och badade samtidigt som oss.
  Fantastiskt kul upplevelse.

  Om någon mer hittar hit så lägger jag till GPS-koordinaterna till en bra parkering.
  N 38° 0′ 0”
  W 00° 42′ 17.3”

  Tack för all information på din blogg som gjorde vårt besök ännu intressantare.
  Semesterhälsningar från Familjen Rossi, Kalmar

 4. Kan noen fortelle meg om saltet i den Rosa Saltsjøen utvinnes ved filtrering om bord i
  en rekke båter ( båt tog) og ikke at det blir skrapet opp fra bunnen. Dette er
  muligens en uvanlig måte å ta ut saltet på?
  Hvem kan om dette?

  mvh
  Johs.J.Hareide

  1. Jag vet tyvärr inte, eftersom jag inte hängt med sista åren. Det skulle vara intressant om någon forskat vidare i ämnet och talade om hur det fungerar nu.

 5. Får man bada i saltsjöarna eller inte? Har hört att man inte får det. Skulle ju annars vara så bra mot ledvärk. Vad är straffet i så fall? Någon som vet?
  Tack för intressant information!

  1. Det är några år sedan jag lämnade Torrevieja. Då fick man bada i saltsjöarna. Varför skulle man inte få det?`Tänk på att ta med badskor och mycket vatten att skölja bort saltet. Rätta mig om någon vet bättre.

 6. Vi besökte Laguna Rosa idag. Vad vi såg var att det fanns fler hål i staket än bara ett men en öppning där gatorna Calle del sol och Calle del lago möts. En del parkerade sina bilar där i bostadsområdet, Urb Torreta III strax norr om Carrefour/Habaneras.
  Det var skyltat att man inte fick bada men det gjorde en hel del. Jag antar att Torrevieja stad inte vill uppmana till bad men ser mellan fingrarna om man gör detta.
  Tomma vattenflaskor skvallrade om att många nyttjar Saltsjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *