Våra tänder – implantat – ny metod – stamceller

Jag besökte min tandläkare för en tid sedan. Allt gick normalt, några hål, tandsten och lite pyssel, ja ni vet. Dock, jag blev häpen när hon visade mig en ny metod gällande implantat. Jag tyckte det var så intressant, att jag bara måste berätta, så håll till godo.

Vi tar det från början.
Alla kroppsdelar har en viktig funktion för människan. Vilken är viktigast? Det går naturligtvis inte att svara på. Hjärnan tycker man spontant, utan den fungerar ju ingenting. Tänderna då? Det är lätt att nonchalera tändernas betydelse. Förr i tiden drog man ut en tand om den värkte. Ett hål i tandraden var väl inte så farligt. Att det kunde ha betydelse för utseendet fick man ta. Dessutom var kunskapen att sköta tänderna mycket bristfällig, om vi tänker några generationer tillbaka. När jag besökte Afrika och träffade masajerna, slog det mig hur fina tänder de hade. Masajerna gör alltid rent tänderna  med en mindre sticka, så hade de alltid gjort och gör än i dag.

Tändernas funktion
Vi kan uttrycka det enkelt. Du tuggar med de bakre tänderna och biter av med de främre. Om du förlorar för mycket tänder kommer dessa funktioner att fungera sämre, vilket påverkar dig negativt. Det är också så att varje tand tuggar eller biter mot en motsvarande tand. Om den inte finns fungerar det inte. Om för många tuggtänder försvinner börjar du tugga med framtänderna, vilket skapar problem på sikt. Dessutom måste tanden ha ett motstånd annars fortsätter den att växa, blir för lång och ramlar ut! Kort sagt, du kan få allvarliga problem med käkarna, nacken och andra delar om för många tänder försvinner. Det finns en annan aspekt, det psykiska. Inte alla, men många skäms för sina, som de tycker, fula tänder. Saknar man någon tand i främre tandraden, vill vissa inte skratta. De håller masken så att säga.

Nå, vad kan tandläkaren göra då?
Först en viktig sak. Det behöver inte göra ont, när du besöker tandläkaren. I dag droppar man bedövningsmedel runt tanden, sen känner du ingenting. Ingen spruta alltså. Jag tror, vet, att många som inte går till tandläkaren är rädda , har till och med tandläkarskräck. Glöm det – Ok, nu fortsätter vi. Vi tar det pedagogiskt, från ett litet hål till implantatet.
1. Ett litet hål var det. Tandläkaren borrar bort karis och lägger dit en fyllning, klart!
2. Tanden är för skadad för en fyllning. Nu pratar vi om en s.k. krona, en ny tand helt enkelt. Tandläkaren borrar bort skadade rester runt den gamla tanden. Tanden har rot och lever, men man ”gör” en ny tand som man sätter fast med tandcement över den gamla.
3. Ibland måste man göra en rotfyllning. Det innebär att man tar bort nerven i tanden och fyller roten ända ned till botten. På detta gör man en pelare, för att sedan göra en krona som sätts på pelaren.
4. Nu är vi framme vid implantat. Tandroten är borta av olika anledningar. Då sätter man in en titanskruv i käkbenet. På denna skruv fäster man den nya tanden.

Nästa steg är avancerad käkkirurgi
Vad gör man om käkbenet är förstört? Det kan vara skadat, sjukdom eller dylikt. Då måste man ta ben från patienten. Ofta är det en bit av höftbenet. Detta är som ni förstår, en riktig operation. Benet opereras sedan in och ersätter den bit av käkbenet som är förstört.

Hela denna krävande operation kan nu ersättas av en ny metod, nämligen stamcellskirurgi.
Det låter otroligt, men är sant. Man tar helt enkelt blod från patienten och kör detta i en form av centrifug. Stamcellerna för ben skiljs ut och denna blodmassa placeras och ersätter käkbenet. När detta stelnat kan man skruva fast titanskruvarna och sätta dit nya tänder.

Fakta för denna artikel har jag fått från Prima Dental Clinic.
Detta är en tandläkarmottagning här i Torrevieja, ägd av tandhygienisten Birgitta Andersson. Hon har nu inlett ett samarbete med Dr. Leo Allasia. Han är en berömd forskare med implantat- stamcellskirurgi som specialitet. Han kan utföra hela processen på Prima Dental Clinic. Unikt!

Ps 1. Oavsett tänder måste man ju äta. Normalt rekommenderar jag aldrig restauranger. Smaken är olika och några månader senare har de bytt kock. Nu gör jag ett undantag. En ganska ny restaurang har öppnat här i Torrevieja. Den heter ¿Que tal?. Ligger bakom kyrktorget, vid stora teatern. En blandning av svenska och spanska ungdomar(?) driver den. Mycket bra, besök den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *